Inspiratiebronnen

In de afgelopen twintig jaar heb ik me laten inspireren door diverse gezondheidstrends, wetenschappelijke onderzoeken, eeuwenoude tradities en nieuwe hypes. Talloze boeken en blogs heb ik gelezen, opleidingen gevolgd en zelf geëxperimenteerd. Van nature ben ik een generalist, hou ik meer van de nuance dan van de extremen, en kies ik graag ‘de krenten uit de pap’. Dus van alles dat ik heb gelezen en getest probeer ik het beste over te nemen: dat wat niet te ingewikkeld of tijdrovend is, maar wel effectief. Hieronder vermeld ik de belangrijkste daarvan, met een korte uitleg. 

Blue Zones 

Blue Zones bieden eigenlijk een soort basis voor een gezonde leefstijl en zijn een grote inspiratiebron voor mij. Blue Zones zijn een vijftal gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld een stuk ouder worden dan elders. Kenmerkend voor deze bevolkingsgroepen is dat ze matig eten, en dan het met name lokale producten. Ze eten eigenlijk alles, maar de nadruk ligt wel op groenten. Verder bewegen ze veel, maar ze sporten niet. Gewoon lekker actief, zoals wandelen en tuinieren. Ze hebben een hechte gemeenschap, dus veel sociale contacten. 

En deze gebieden bevinden zich allemaal in zonnige streken, wat voor mij weer aantoont dat zonlicht erg belangrijk is, niet alleen voor mensen, maar ook voor de gewassen die er worden gekweekt. Helaas hebben wij in Nederland van nature minder zon en bevat onze bodem ook minder mineralen dan vroeger, dus des te meer reden om te zorgen dat je echt voldoende groenten binnenkrijgt.

Meer informatie: https://www.bluezones.com

Mindfulness 

De cursus Mindfulness die ik jaren geleden volgde heeft mij veel gebracht. Zo simpel als de techniek eigenlijk is, zoveel positieve effecten kan hij hebben op de manier waarop je in het leven staat en met dingen omgaat.

Ik heb dit bewust meegenomen in mijn boek omdat stress een belangrijke oorzaak kan zijn van ongezond leven – en op zichzelf ook al erg ongezond is – en mindfulness dat enorm kan verlichten. 

Daarbij is bewuster omgaan met je lichaam en wat je eet ook een grote stap voorwaarts als je gezonder wilt gaan leven, en ook daar draagt mindfulness aan bij. Het is daarbij niet ingewikkeld en hoeft zeker ook niet tijdrovend te zijn. 

Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

Intermittent fasting 

In het algemeen sta ik erg sceptisch tegenover nieuwe trends, zo ook bij intermittent fasting. Ik begon er steeds meer over te lezen en met name alle verschillende methodes maakten me wat afwachtend. Daarbij geloof ik niet in extreem diëten en daar leek het in eerste instantie op: als je vast, dus niks eet, val je natuurlijk af, maar daarna komt het er net zo hard weer aan. Later begreep ik dat het niet gaat om minder eten, maar om wanneer je eet.

Simpel gesteld veroorzaakt eten eigenlijk steeds kleine ontstekingen in je lichaam. Dat wordt echter pas een probleem als we dat de hele dag door doen. Ons lichaam is ingesteld op langere periodes van vasten, en tegenwoordig doen we dat eigenlijk nooit meer. Het is belangrijk om je lichaam regelmatig langere tijd ‘rust’ te geven om te herstellen. Onderzoeken hebben aangetoond dat dit een positief effect heeft op diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Dit waren echter kleinschalige onderzoeken, dus harde conclusies worden nog niet getrokken.

Meer informatie: https://keerdiabetesom.nl/de-dieethype-waar-je-wat-aan-hebt-om-andere-redenen-dan-je-denkt

Yoga 

Yoga is een veel omvattende oosterse filosofie, die het lichamelijke, geestelijke en spirituele verbindt. Dat is precies wat ik er zo mooi aan vind, want je kunt deze niet los van elkaar zien. Eenvoudige yoga-oefeningen zoals de zonnegroet zorgen voor lichamelijke flexibiliteit, aandacht voor de juiste ademhaling en laten de energie stromen. Hoewel ik te nuchter ben voor de meeste vormen van spiritualiteit, zijn dit toch eeuwenoude wijsheden waar ik me tot op zekere hoogte in heb verdiept en waarvan ik de voor mij bruikbare onderdelen heb overgenomen. 

Meer informatie: https://www.arhantayoga.nl/yoga-oefeningen/zonnegroet

Dankbaarheid

Dankbaarheid staat de afgelopen jaren veel in de belangstelling.  Steeds meer mensen zeggen dat het hun leven heeft veranderd en ook wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een gevoel van dankbaarheid positieve effecten heeft op ons totale welzijn. Ook hiervan heb ik dus iets overgenomen.

Meer informatie: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/giving-thanks-can-make-you-happier

Tot slot heb ik hier een handig overzicht gemaakt van de basisprincipes van gezonde voeding en bewegen. Deze zijn algemeen erkend en idealiter zou iedereen zich daaraan houden, maar dat is natuurlijk veel te simpel gesteld, daar hebben veel mensen begeleiding bij nodig. Vandaar mijn programma.